LIONEL JUSSERET
KOLOSTRUM
Lionel Jusseret (Doornik, 1989) werkt al meer dan tien jaar aan een manier van fotograferen waarbij hij zich voor elke reeks volledig onderdompelt in zijn onderwerp.
Zijn nieuwe reeks, Kolostrum, kwam tot stand in het kader van het programma van Le Champ des Impossibles dat hij als artist in residence in Normandië volgde. Twee jaar lang leefde hij in nauw contact met verschillende families veetelers. Deze landbouwbedrijven, die het midden houden tussen kleine autonome boerderijen en de agro-industrie, getuigen van een wereld die momenteel volop in verandering is en getroffen wordt door een groeiende vervreemding ten aanzien van het beroep. Landbouwberoepen zijn het slachtoffer van vooroordelen rond dierenmishandeling en vervuiling, als ze al niet buitensporig geromantiseerd worden, wat tot een verkeerd beeld leidt bij het grote publiek.
Volgens de fotograaf is de kloof tussen consument en producent zelfs nog nooit zo groot geweest als vandaag. Tekenend hiervoor is de walging die ruwe, primaire, essentiële stoffen zoals placenta of colostrum (de eerste moedermelk) oproepen. En, meer in het algemeen, alles wat verwijst naar de rauwheid van onze organische realiteit en, bij uitbreiding, naar onze sterfelijkheid. Deze realiteit van vloeistoffen, vlees en bloed mag dan ver weg gehouden worden van stadsmensen, in de wereld van de boeren is ze alom aanwezig. Een wereld die sterk verstrengeld is met het land en de beesten. En waarvan het voortbestaan gebaseerd is op onderlinge hulp, de gemeenschap en de familie, die samen de lasten van het dagelijks leven dragen.
Met de steun van AM ART Films van de Federatie Wallonië-Brussel en Kunstcultuur en co