Xe BIENNALE DE PHOTOGRAPHIE EN CONDROZ
Marchin, Modave, Clavier — Les week-ends du 31 Juillet au 29 Août 2021

Lijn 126

De Biënnale maakt gebruik van een stuk RAVeL (groene wegen en fietsroutes in Wallonië die het traject volgen van een oud treinspoor), namelijk van de kerk van de Smeden (l’église des Forges) tot net na de tunnel van Rômont.

Lijn 126 werd tussen 1872 en 1877 ingehuldigd en verbond Statte met Ciney. Ze kwam langs dorpen, fabrieken en steengroeves in de vallei van de Hoyoux. Begin jaren 60 werd het personenvervoer per trein stopgezet. Het vervoer via de weg kende zijn opmars. Erna volgde het goederenvervoer en tussen 1965 en 1982 werd de lijn geleidelijk gesloten. In 2006 werden de sporen weggehaald. Een klein stukje is nog steeds in gebruik, namelijk tussen Les Forges (een wijk De Smeden genaamd) en Statte.

Langs de RAVeL blijven er nog enkele restanten van deze spoorweggeschiedenis over: oude stations en haltes, infrastructuur – bruggen en tunnels – maar ook enkele metalen objecten als signalisatie, seinpalen, afstandspaaltjes … Hier en daar merkt men in de rotsen sporen van werktuigen op, die gebruikt werden om ze uit te graven voor de aanleg van de lijn.

Sluit uw ogen, spits uw oren : misschien hoort u de spookachtige echo nog van de stoomlocomotief of van de wagons, hoe kinderkoppen (klinkers - oude straatstenen) geladen werden in het station van Barse, of de vermoeide stappen van de steengroevewerkers aan de halte van Vyle-Tharoul als ze ‘s avonds terug naar huis gingen.