Marchin – Ossogne     Du 3 au 25 août 2019
20 expositions ouvertes les week-ends + jeudi 15 et vendredi 16 août, de 10h à 19h
 1. Een voorstel van het centre culturel de Marchin.

  Vibrer

  Wat een mooi woord is vibreren ! Het vertaalt voor het oor en voor het oog het geritsel in de schoot van het leven zelf, voor wie het erin kan zien...
  De vibraties zijn overal, wij zijn in hen en zij zijn in ons. Na een Biënnale gewijd aan “Au plaisir / Tot genoegen” en een andere die ons heeft doen “Dromen / Rêver” luisteren wij opnieuw naar het gefluister van de mens in de wereld, en trouw aan de wil om het beeld niet te scheiden van zijn gevarieerde, roerige, onbeschrijfelijke praktijk.
  En wanneer deze 9de editie op zoek is naar de juiste noot, dan in het nogmaals in de echo dat de kunst en het landschap, plaatsen en hun bewoners, kunstenaars en een project, een voorstel en zijn publiek kunnen weerspiegeld worden – maar ook alles eromheen wat niet gezien wordt, het gebaar van het creëren en de bezorgde verwondering die eraan ten grondslag ligt. Want vibreren is aanraken met de blik. De gevoelige koord zachtjes aanraken. Op een wereld mikken zonder doelwit. De draad niet verliezen : samen ontroerd worden. 

  Emmanuel d’Autreppe (lid van het organiserend comité)


  De 9de editie van deze biënnale zal dus heel eenvoudig “Vibrer” heten. 


  De uitgenodigde fotografen

  Nathalie Amand (B), Christian Cadet (B), Damien Caumiant (B), Damien Daufresne (F), Babs Decruyenaere (B), Arpaïs Du Bois (B), Henri Evenepoel (B), Cendrine Genin (F), Colin Gray (SCO), Idrisse Hidara (B), Svetlana Kureicik (BLR), Mégane Likin (B), Matthieu Marre (F), Renaud Monfourny (F), Sarah Seené (F), Marie Sordat (F), Jef Van den Bossche (B)...  Tentoonstellingslocaties

  De tentoonstellingen zijn deze keer geconcentreerd in twee dorpen die 8 km van elkaar liggen : Grand-Marchin (gehucht van de gemeente Marchin) en Ossogne (dorp van de gemeente Havelange).

  Onthaallocaties voor het artistieke parcours :

  • Centre culturel, place de Grand-Marchin, 4, 4570 Marchin
  • Boerderij Vrancken, Ossogne, 35A, 5370 Ossogne

   


 2. Grand-Marchin

  Grand-Marchin

  Grand-Marchin
  Ossogne  Idee

  De biënnale stelt u  een artistieke wandeling voor in de Luikse en de Naamse Condroz.
  Zij richt zich tot een familiepubliek (meer dan 4000 bezoekers uit heel België en de aangrenzende landen).
  De bedoeling is steeds het exploiteren, promoten, verdedigen van : 

  De hedendaagse artistieke creatie : onze tentoonstellingen tonen de werken van  gerenommeerde of aankomende kunstenaars die zich uitspreken over een sterk thema dat elk menselijk wezen aanbelangt, tentoonstellingen die aanspreken, werken doordrenkt van menselijkheid, gevarieerde beelden en uitdrukkingen, steeds kwaliteitsvolle werken.

  Een cultureel toerisme : uitnodigen om een schitterende streek te ontdekken die bestaat uit weiden, bossen, natuur, rust, stenen huizen, kastelen, boerderijen : de tentoonstellingen vinden plaats op charmante locaties, interessant vanuit een architecturaal, historisch, patrimoniaal oogpunt.

  Het zich uiten van de inwoners : zoals bij elke editie is het thema van de biënnale de gelegenheid om de uitingen van de inwoners van de deelnemende gemeenten te bundelen ; dit is met name het geval via een fotografieopdracht en een fotoatelier voor de adolescenten.


 3. Archiven

  40 beelden van de editie 2017 — foto's : Jacky Lecouturier 4.  

  Een initiatief van het cultuurcentrum van Marchin met steun van volgende partners :

  de gemeenten Marchin en Havelange de provincies Luik en Namen, de Federatie Wallonië-Brussel, het “Ministère de la Région wallonne”, het Centrum voor Hedendaagse Fotografie “Contretype”, Het “Musée de la Vie wallonne” van Luik, de “Foyer des Jeunes” en het Cultuurcentrum van Havelange, de Bibliotheek van Marchin-Modave, het “Maison de la Poésie” van Amay, het “Syndicat d’Initiative de la Vallée du Hoyoux”, de “Editions Yellow Now”, de “Fondation Bolly-Charlier” van Hoei, de “Galerie Fifty One” uit Antwerpen, het webplatform “Brownie”, de vereniging “L’image sans nom”.


 5.