Openingsevenement

5/08 • 18u

OYOU nodigt je uit voor een drink bij de opening van de 11de Biënnale van de fotografie van de Condroz op zaterdag 5 augustus om 18u op het plein van Grand-Marchin.
Tijdens de openingsdag zijn de exposities van 10u tot 19u te bezichtigen.
Welkom !

Workshop

Obscura Machine

Van 3 tot 6/08

Obscura Machine is een documentatieproject bedacht door twee fotografen: Romain Cavallin et Matthieu Cauchy. Het wordt gesteund door Diaphane omwille van zijn territoriaal ontwikkelingsproject. Een bestelwagen werd omgevormd tot een groot fototoestel en een energiezuinige donkere kamer. De twee kunstenaars hebben geëxperimenteerd met technieken en hun ontwikkelprocedure van kleurpositieven verbeterd.
Tijdens drie jaar hebben ze de streek Clermontois, de agglomeratie Beauvais en een deel van de vallei van de Somme doorkruist. Ze zochten contact met de inwoners, vroegen hen of ze een portretfoto van hen mochten maken en ontwikkelden samen met hen de negatieven. Erna vertrok elke deelnemer/deelneemster met een dierbaar kopie van de foto.
In de loop van de tijd heeft het project een evolutie gekend: kortstondige exposities, fotografische karaoke, uitnodigingen van wetenschappers en kunstenaars, workshops voor het grote publiek. Al deze feestelijke deelmomenten volgden elkaar op. Aan de hand van deze immense collectie leggen de twee kunstenaars een levend archief aan van al deze plaatsen. Ze creëren ook banden tussen de inwoners die deelnemen aan hun ‘gedenkproject’.
Tijdens deze editie van de Biënnale van de Fotografie van de Condroz trekt Obscura Machine door Marchin en omliggende gemeenten om de inwoners ervan te fotograferen.
Dit project wordt gesteund door Diaphane et gesubsidieerd door het Franse Ministerie van cultuur (in het kader van de projecten « Plaines d’été » en « été culurel »), Drac, de regio Hauts-de-France, de stad Beauvais, de Médiathèque du Patrimoine et de la Photographie (de Mediatheek van het Erfgoed en de Fotografie) en studio Photon.
Matthieu Cauchy werd geboren in Parijs in 1993, en woont ook in Parijs. Romain Cavallin werd geboren in Montbéliard in 1994, en woont in Brussel. Beiden studeerden af aan de Kunsthogeschool ESA le 75, in Brussel.

Rencontre

Rencontres avec les photographes

Gedurende de hele biënnale worden een aantal data gereserveerd voor kunstenaars en publiek om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen in het hart van de tentoonstellingen.
Het programma hieronder zal in de loop van de weken worden aangevuld.

Zaterdag 5 augustus :

 • 11u : Obscura Machine
 • 14u : Estelle Chrétien
 • 16u : Les Concasseurs

Zondag 6 augustus :

 • 11u : Gaëlle Henkens
 • 14u30 : Lyoz Bandie

Zaterdag 12 augustus :

 • 14u : Hanami

Maandag 14 augustus :

 • 14u : Florian Tourneux

Dinsdag 15 augustus :

 • 14u : Léon Seleck
 • 16u : Dani Tambour

Zaterdag 19 augustus :
-14u : Alexandra Cool

Zondag 20 augustus :

 • 16u : Alexis Keyaerts
 • 17u : Arnaud Ghys

Zaterdag 26 augustus :

 • 16u : Sandrine Dryvers

Zondag 27 augustus :

 • 11h : Servaas Van Belle
 • 14u : Chrystel Mukeba
 • 17h : Maud Dallemagne et Gilles Dewalque
Workshop

Werk dat verbinding creërt

5,12,19 & 26/08 • elke zaterdag • 15-17u30

Uit chaos komen de sterren

In overeenstemming met het thema "Relier" (Verbinden) van deze Biënnale biedt kunsttherapeute en beoefenaarster van écorituels® Sophie Léonard 4 workshops ‘Travail qui relie' aan. Een gelegenheid om de Spiraal van Koersverandering te verkennen of te herontdekken - een proces ontwikkeld door de Amerikaanse ecologische activiste Joanna Macy – door middel van creatieve expressie en rituelen in verbinding met de natuur. Een ruimte van verbinding met zichzelf, anderen en het web van het leven dat in deze turbulente tijd meer dan ooit kostbaar is.

Meer informatie op de website oyou.be

Plaats :

Rue Lileau, 32 - 4570 Marchin

Prijs :

30 euro per workshop of 100 euro voor de hele cyclus
Laat de prijs geen barrière zijn, neem gerust contact met ons op. 

Inschrijving :

Inschrijving noodzakelijk via [sofkeleo@gmail.com ]
Plaatsen beperkt tot 10 personen per workshop.

Concert

Condore

In samenwerking met het collectief Les Condromadaires

05/08 • 19u

Condore is het zijproject van Leticia Collet, de toetseniste van Dan San. Condore biedt een atmosferisch, melodisch en filmisch universum dat doordrenkt is van een eigen identiteit, met kenmerkende vocale harmonieën en het geliefde instrument, de piano. Perfect om de Biënnale naar nieuwe hoogten te tillen.

Plaats :

Place de Grand Marchin

Prijs :

GRATIS

Website :
condore.bandcamp.com

Spectacle

En ondertussen bij de Dugaumiers

Ciné-concert: vertoningen van amateurfilms en livemuziek

6/08 • 17u30

Een slimme mix van amateurfilmpresentaties en live muziek. Eloi Baudimont en Benjamin Macke nodigen je uit in hun muzikale universum vol pakkende melodieën, oneindige loops en vreugdevolle orkestrale layerings, om prachtige, ongewone of grappige beelden uit de jaren 40 tot 80 in de schijnwerpers te zetten.

Plaats :

Chez Ruelle
Place de Belle-Maison, 17
4570 Marchin

Prijs :

GRATIS

Website :
macke-bornauw.com/dugaumier

Concert

Gros Cœur

In samenwerking met het collectief Les Condromadaires

12/08 • 19u

Op tropische rivieren, psychedelische watervallen en oceanen van liefde vaart GROS COEUR met volle zeilen op zijn 5-sterrenjacht. Zure melodieën, exotische grooves, rokerige dansvloeren en smeltende versterkers maken deel uit van deze cruise. De volgende stop is het podium van Grand-Marchin!

Plaats :

Place de Grand Marchin

Prijs :

GRATIS

Website :
youtube.com/channel/UCLaCztr22U9e9MCulZ-mJMw

Workshop

Boekbinden

13/08 • 14u - 17u

Boekbinden is een tijdloos ambacht met een grote diversiteit aan technieken en esthetiek om boeken en notitieboekjes van allerlei aard te ontwerpen. Denis Grégoire biedt een workshop aan waarin men de kans krijgt om een ambachtelijke bindtechniek te ontdekken en ermee aan de slag te gaan. In slechts enkele uren tijd leert elke deelnemer de theorie en ook de praktijk van deze techniek en kan men z’n eigen boekje van A tot Z ontwerpen. Toegankelijk voor iedereen vanaf 16 jaar, het enige vereisten zijn nieuwsgierigheid en accuratesse.

Japans boekbinden
Deze techniek is heel herkenbaar aan de zichtbare naad en maakt het gemakkelijk om losse vellen te verbinden. Na het maken van de hoezen en het perforeren van de gaten, naaien we de bladen. Je kunt variaties op de klassieke naaitechniek uitproberen, zodat je je werk kunt personaliseren voor toekomstige projecten.
Open voor iedereen vanaf 16 jaar, de enige vereiste is nieuwsgierigheid en oog voor detail.

Plaats :

Bibliotheek OYOU
Place de Belle-Maison, 2 - 4570 Marchin

Prijs en inschrijving :

20 €
5 € (studenten en werkzoekenden)
Inschrijving noodzakelijk via de website : oyou.be
Meer informatie : chloe@oyou.be

http://denisgregoire.be

Rencontre

Portfolio-lezing

13/08 • 14u30-18u00

Als onderdeel van de Biënnale organiseert OYOU een portfolio-lezing, een unieke en fijne gelegenheid voor zowel beginnende als ervaren fotografen om hun werk te tonen aan professionals binnen het vakgebied.
Professionals :
Ingrid Léonard, curator bij FoMu Antwerpen
Jean-Marc Bodson, fotograaf, onafhankelijk curator fotocriticus
Pauline Caplet, fotografe, oprichtster en directrice van fotografie-ruimte L'Enfant Sauvage
Olivier Grasser, directeur van Contretype, kunstcentrum voor hedendaagse visuele kunst en fotografie
Katherine Longly, fotografe en plastisch kunstenaar, cultureel bemiddelaarster en animatrice
Adeline Rossion, medeverantwoordelijke van de collecties en curatrice van het Fotomuseum in Charleroi 
Marie Sordat, fotografe, docente (Insas), tentoonstellingscuratrice.
Marc Wendelski, fotograaf en docent (ESA Saint-Luc), medewerker van de Biennale de l’image possible 
Jean-Marie Wynants, journalist bij het dagblad Le Soir (podiumkunsten, fotografie, beeldende kunsten) en tentoonstellingscurator
Onder voorbehoud :
Aanwezigheid van het FoMu (Fotomuseum Antwerpen)
Emmanuel d'Autreppe, verantwoordelijke exposities van de Biënnale van de Fotografie van de Condroz

Plaats :

Bibliotheek OYOU
Place de Belle-Maison, 2 - 4570 Marchin

Prijs :

GRATIS

Inschrijving :

Sessies van 20 minuten met de garantie dat ieder minimum drie professionals kan ontmoeten.
Gelieve je in te schrijven via manu@oyou.be met vermelding van je vier favoriete professionals, in orde van belangrijkheid.

Projection

Het fotografencollectief Aspëkt

14/08 • 19u

Het Fotografencollectief Aspëkt brengt Aspëkt Live, een serie van 30 fotografische films.
In overeenstemming met de algemene waarden van het collectief, is elke fotograaf/fotografe vrij om met het medium van zijn/haar keuze te werken volgens eigen capaciteiten om een verhaal te vertellen, echt of fictief, poëtisch of politiek. Ieder vertelt zijn eigen verhaal of dat van anderen, zoals die het voelt en ziet. Het gezamenlijk delen van werk is onze manier om met de wereld te communiceren.
Zelfs al functioneert Aspëkt net als eender ander collectief dat uit een groep mensen bestaat die samen projecten bedenken en uitwerken, willen we er attent op blijven dat we niet egocentrisch worden. We houden er aan om andere kunstenaars en mensen die creatief bezig zijn buiten de groep deel te maken van onze projecten. We zijn voorstander van ‘artistieke talen’ als middel voor inclusie et uitwisseling.
Voor dit project hebben ze fotografen uitgenodigd wiens werk ze uitdagend en inspirerend vinden om te delen in een fotoserie met op de achtergrond geluid, een film van ongeveer drie minuten.
Gevestigd in Namen (BE) sinds 2010

Plaats :

Chez Ruelle
Place de Belle-Maison, 17
4570 Marchin

Prijs :

GRATIS

Site
aspektnamur.net

Balade

Het verkennen van gebieden die verandering ondergaan

19/08 • 14u30

met Anne Stelmes en Alexis Zimmer

Aan de hand van wandelingen vol verkenning nodigt OYOU je uit om met een frisse blik naar het landschap van de Condroz te kijken. Elke wandeling biedt de kans om naar iemand te luisteren die een ander verhaal vertelt dan gebruikelijk. Omarm het ritme van de stappen en neem de tijd - die ons dagelijks wordt ontnomen door korte formats, snelle wegen en de digitale stroom - terug. Aan het einde van deze wandelingen is er een gezellig deelmoment voorzien waarbij je op verschillende manieren (schriftelijk, via geluidsopnames, aan de hand van tekeningen, enz.) kan vertellen hoe je deze verhalen hebt beleefd en zo kunnen we een eigen verhaal opbouwen over een gemeenschappelijke toekomst die we zien zitten.
Als eerste hebben we Alexis Zimmer uitgenodigd. Hij is docent Geschiedenis en Politiek in de Gezondheid en het Milieu tijdens de 19de en 20ste eeuw aan de faculteit geneeskunde in Straatsburg. Hij is auteur van ‘Brouillard Toxique’ (Giftige Mist), een tegenonderzoek naar de mist die in 1930 de Maasvallei verstikte en vele doden veroorzaakte. In zijn verhaal onthult hij hoe deze verschrikkelijke episode in de geschiedenis van Luik geen onvermijdelijke gebeurtenis was, maar het resultaat van een langdurig proces. Alexis ontrafelt de effecten van wetenschappelijke praktijken. Dit stelt ons in staat de transformatie te begrijpen die de industrialisatie teweeg bracht aan het lichaam en het milieu, nieuwe meteorologische fenomenen.
Samen met hem zullen we het over de industriële geschiedenis van de vallei hebben, met de bedoeling verbanden te leggen met het heden zodat we de gevolgen ervan beter kunnen begrijpen en ons op een andere manier op de toekomst kunnen richten.

Plaats

Vertrek van de Hoeve van Barse, rue du vieux Barse 1 in 4577 Modave
Parcours van 5 km

Prijs

Gratis

Infos : anne@oyou.be

Concert

Chevalier Surprise

In samenwerking met het collectief Les Condromadaires

19/08 • 19u

Chevalier Surprise is een boogiepunkrockband met een vakbondachtige insteek, het geesteskind van Rémi Rotsaert, muziekanimator van de vzw Zone-Art. Ze wonnen de wedstrijd "Du f. dans le texte" in 2023 en brengen een explosieve mix van gitaren en rauwe poëzie die doet denken aan The Cramps, de B52's en zelfs... Pierre Rapsat!

Plaats :

Place de Grand Marchin

Prijs :

GRATIS

Website :
chevaliersurpise.bandcamp.com

Concert-projection

Jürgen Augusteyns en Karen Willems

19/08 • 21u

De gitarist Jürgen Augusteyns et de drumster Karen Willems brengen ons elk een set sfeervolle muziek, die veel weg heeft van filmsoundtracks. Hier passen ze hun repertoire aan zodat elke compositie aanleunt bij een beeld of afbeelding van één van de kunstenaars die exposeren op de Biënnale. Dat zal ook geprojecteerd worden op een scherm achteraan op het podium.

Plaats :

Chez Ruelle
Place de Belle-Maison, 17
4570 Marchin

Prijs :

GRATIS

Site :
jurgenaugusteyns.bandcamp.com
karenwillems.bandcamp.com

Spectacle d'impro

Theater is wat ons verbindt

20/08 • 15u

Het theatergezelschap "Pas d'assurances", een groep van 45 acteurs en actrices heeft een jaar lang gewerkt aan de een reizende voorstelling van het ARPB (het Atheneum van Marchin). Geïnspireerd door de banden die ze hebben gesmeed, hebben sommigen besloten bij elkaar te komen en hun visie op de Biënnale te delen in een aantal improvisaties. Kom en connecteer je met de schaamteloze creativiteit van onze tieners.

Plaats :

Athénée Royal Prince Baudouin
Rue Fourneau, 40
4570 Marchin

Prijs :

GRATIS

Workshop

Poëtisch schrijven voor volwassenen

22 en 23/08 • te midden van de exposities • 9-16u

Onder begeleiding van Agnès Henrard en in samenwerking met la Maison de la Poésie van Amay.

Een workshop intuïtief en poëtisch schrijven, toegankelijk voor iedereen, te midden van de exposities. Laat je meeslepen door wat je raakt, je interpelleert, de emoties en vragen die het in je opwekt, en/of laat het kunstwerk spreken door de woorden die zich opdringen en die uit de lucht komen vallen. Beleef een bijzondere moment met elk en ieder uniek universum.

Inschriving en prijs :

Groep beperkt tot 12 personen
20 € per dag
Réservatie : 0499/23.90.77, agneshenrardpoesie@gmail.com

Lecture

Voorleesuurtjes

crédit : q.perot

© q.perot

26/08 • 11u en 15u

Twee voorleesuurtjes: zorgvuldig geselecteerde verhalen die de ogen en oren van zowel kinderen als volwassenen betoveren. Voor kinderen van 4 tot 10 jaar, vergezeld door een ouder. Gratis deelname. De eerste sessie begint om 11u, de tweede om 15u.

Let op: op zaterdag 26 augustus is de bibliotheek uitzonderlijk open van 8u30 tot 17u!

Plaats :

Bibliotheek OYOU
Place de Belle-Maison, 2
4570 Marchin

Prijs :

GRATIS

Concerts

Ereff'Stival

26/08 • 13u00

Solid’Art’Note nodigt je uit op zaterdag 26 augustus 2023 op het Ereff’Stival – tweede editie.
Kom en beleef een aangename namiddag met muziek. Gratis toegang !
Op het Ereff’Stival betaalt het publiek de artiesten rechtstreeks !
De hele dag lang gaat de hoed rond waarin je een bijdrage kwijt kan.
Op het einde wordt de inhoud ervan eerlijk verdeeld onder alle muzikanten en groepen die op het podium hebben gestaan !
Er worden ook de hele dag workshops ‘muziekinitiatie’ georganiseerd voor de allerkleinsten.
Ze krijgen achteraf ook de kans om te tonen wat ze geleerd hebben.
Dankzij de betrokkenheid van de deelnemende groepen en de steun van sponsors is de toegang tot het evenement, inclusief alle activiteiten, volledig gratis !

Solid’Art’Note is een vereniging in Marchin die tot doel heeft muziek bij te brengen, te promoten en te delen door wekelijks workshops ‘muziekinitiatie’ te organiseren voor kinderen tussen 2,5 en 6 jaar, in scholen en verenigingen en tijdens hun concerten.

Rencontre d'auteurs

Amours fragiles (Fragiele liefdes)

27/08 • 15u

Ontmoeting georganiseerd door de Marchin-Modave-Clavier Bibliotheek met de auteurs van de stripreeks "Amours fragiles", Philippe Richelle (scenarist) en Jean-Michel Beuriot (illustrator), gevolgd door een signeersessie.

Als inwoner van Marchin en oud-leerling van het Atheneum Prince Baudouin begon Philippe Richelle in 2010 met de publicatie van deze reeks, in samenwerking met tekenaar Jean-Michel Beuriot. "Amours fragiles" werpt een originele blik op de Tweede Wereldoorlog en neemt bewust het Duitse standpunt in, waarbij op elegante wijze de intimiteit van de personages wordt onthuld tegen een achtergrond van heldere historische nauwkeurigheid. De laatste twee delen (8 en 9) worden in 2023 gepubliceerd, wat de gelegenheid biedt tot informele gesprekken over het ontstaan en de evolutie van dit opmerkelijke werk. Het evenement begint om 15u.

Ontmoeting met de auteurs van de serie “Amours fragiles”, Philippe Richelle (scenarist) et Jean-Michel Beuriot (tekenaar), gevolgd door een signeersessie.
Een organisatie van de Bibliotheek Marchin-Modave-Clavier.

Plaats :

Athénée Royal Prince Baudouin
Rue Fourneau 40, 4570 Marchin

Prijs :

GRATIS

Slotevenement

27/08 • 19u

Op weg naar de toekomst

Afspraak vanaf 19u in de Bistro om samen de Biënnale van 2023 af te sluiten en ons in verbinding te zetten met 2024. Een tijdcapsule zal klaar staan om je wensen voor de toekomst in ontvangst te nemen. 
Laten we om 20u samen naar de maan reizen: projectie van de film van « Le voyage dans la lune », 1902, gerestaureerd en op muziek gezet door de groep Air in 2011.